Mobil 5 - Tyget Södra Näs

När Liberty var så mycket mer än jag trott

Förra helgen var jag på Liberty utställning på Tjolöholms slott,
BOHEMIAN LUXURY – LIBERTY STYLE. För mig som tyg-nörd så har jag tänkt att Liberty endast är tyger. Hade sett framför mig en timmes guidad tyg-orgie Ja, jag erkänner, tyger är bland det bästa jag vet (barnen och hunden ligger dock snäppet högre upp.).

Men det visade sig att Liberty var betydligt mycket mer än "bara" tyger. Det grundades av Arthur Lasenby Liberty 1875. Inspiration hämtades från Mellanöstern och så småningom även från Arts and Crafts rörelsen. I början var det mest tyger, men det utvecklades ganska snart mer och mer på inredningssidan.

Vad har då Tjolöholms slott med Liberty att göra? Jo, byggherren på Tjolöholmsslott, Blanche Dickson, kom från England och gillade Libertys stil. Hon lät därför inreda flera av slottets rum, med möbler och design från Liberty i London. Dock var det lite krånglare då än nu att handla från butiker långt bort. Det pågick långa brevväxlingar mellan Blanche Dickson och varuhuset Liberty för att ta beslut om inredningen. Det blev även en och annan resa för båda parter. Tillslut stod det så klart och än i dag kan man uppleva miljön som skapades då.

Fick jag se något tyg undrar ni såklart...?
loading...

Så mycket vackert. Hjärnan går igång med massa tankar på engång. Och visst hade det varit kul med Liberty tyger i butiken....? Eller är det bara jag som älskar dessa tyger?

Etiketter: liberty tyger

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln