Mobil 5 - Tyget Södra Näs

Att tänka på när du ska fixa nya gardiner


Har du också stått där hemma, pustat ut efter att ha borrat och skruvat upp gardinstången till dina nyinköpta gardiner. Nu hänger de där, och du känner mest...jaha. Det var ju inte så här det var tänkt.

Det är lätt att missa några viktiga delar när man planerar för nya gardiner! Därför går jag här igenom bra saker att tänka på när du planerar att köpa eller sy nya gardiner. Plus, de 3 vanligaste misstagen du definitivt vill undvika!


Ljuset.
Vad vill du att gardinen ska göra? Ge dig en god natts sömn i mörker, eller låta solstrålarna kittla ögonlocken på morgonkvisten? Mörkläggande gardiner passar till exempel bra i sovrummet istället för rullgardin. Och ljusa, skira tyger släpper in morgonljuset. Eller varför inte köra lager på lager så att du kan välja? Tunna gardiner innanför, och mörkare, tyngre gardiner utanpå som skärmar av ljuset på natten.


Storleken på rummet.
ardinerna kan både förstora eller förminska ett rum, beroende på hur du hänger dem. Låt gardinerna hänga från tak till golv för att maximera takhöjden. Känner du dig lite vågad kan du alltid prova att låta gardinerna täcka hela väggen vid sidan om fönstret.

Upphängningen.
Hällor, kanaler eller fingerkrok? Hällor och kanaler är enklare att trä på, och gardinerna hänger i princip rakt upp och ner. Enkelt! Men med fingerkrokar kan du styra hur gardinerna faller och veckas. Och det blir flexiblare när du vill kunna dra för eller bort gardinerna för fönstret.
 
Längden.
Har du längder ska de inte släpa i golvet, men inte sväva i luften heller. En hellång gardin ska näääääästan nå golvet, men inte helt. Mät noga, och lägg till 18 cm för uppläggning nertill och 7 cm för upphängningen upptill.
Tyngd i skira tyger. Om du ska ha tunna, gardiner - se till att köpa mycket tyg så att gardinerna gör intryck, trots sin skira framtoning.

Bastanta tyger och ljus.
Om du vill ha bastanta gardiner men inte göra rummet för mörkt finns ett superknep. Köp en extra bred gardinstång och låt större delen av gardinerna hänga framför väggen vid sidan om fönstret. Köper du dessutom extra breda gardinlängder kan du ändå dra för gardinerna för fönstret när du behöver.
Rama in hörnet. Har du fönster på båda sidor om ett hörn? Låt gardinskenan löpa över hörnet och ge rummet ett mjukare och mer sammanhållet intryck.
Lek med formerna! Lager på lager. Hissgardin under längder. Flera längder i olika nyanser. Det finns många knep för att göra gardinerna personliga och livfulla.

Byt mer än bara tyget.
Passa på att göra drastiska förändringar när du byter gardiner. Tänk inte bara på färg och mönster - du kan också ge rummet ett helt nytt intryck med hjälp av ny gardinstång, en annan sorts upphängning eller andra tygsorter och gardinformer. Möjligheterna är (nästan) oändliga!
Nu har du de bästa stegen att börja med för att lyckas med gardinerna. Men jag vill ändå poängtera tre fel som många gör, så att du själv slipper göra dem av gammal vana. 

3 klassiska misstag att undvika:

  • Du låter fönstrets storlek styra vart gardinstången ska sitta. Fel, fel, fel, fel, fel, fel, fel! Som man hade sagt i Fem myror är fler än fyra elefanter. Om gardinstången följer fönstrets bredd så kommer gardinerna att hänga för tätt inpå fönstret och tränga ute ljuset. Och det vill man ju ta tillvara på! Sätt en längre gardinstång som går utanför fönstrets bredd. Då täcker gardinerna väggen istället, och du får mer dagsljus in i rummet. 
  • Du sätter gardinstången strax ovanför fönstret. Det lurar ögat att tro att takhöjden är mindre än den egentligen är. Häng istället gardinerna så nära taket som det går om du har en vanlig gardinstång, eller direkt i taket om du har en skena.
  • Du tror att gardinerna “hänger ut sig”. Köper du nya färdigsydda gardiner kommer de rätt släta ur förpackningen. Kanske bara ett par vikmärken att bli av med. Och ja - de kan man oftast hänga ut. Men om du syr egna gardiner eller tvättat dina längder så blir det lätt rejält skrynkligt. Stryk då gardinerna innan du hänger upp dem! Det kanske känns krångligt i stunden, men resultatet blir SÅ mycket bättre. Om du inte har linnegardiner förstås, där är det skrynkliga mer en del av charmen.

Nu har du de viktigaste tipsen för att lyckas med gardinköpet! Ta dig en titt i webshoppen, eller sväng förbi butiken så ska du se att du hittar ett tyg eller en färdigsydd gardin som passar dig och ditt hem perfekt. Om inte annat syr vi upp gardiner på beställning i vår ateljé.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln