Publicerad den Lämna en kommentar

Hur kan man tänka kring olika bredder på tyg?

Man kan dela upp tyger i stort sätt tre bredder.

Den smalaste varianten av tyg

Vi börjar med den allra smalaste som är cirka 40-50 cm bred. Här har vi inte heller ett rent tyg utan det är bearbetat. Denna tygbredd används som gardinkappa och det som sen blir upp och ner på dagtiden är redan fållat. Det gör det enkelt och man får en genväg till färdig gardin. Bara att fålla kanterna och sy på den upphängningsanordning man önskar.

Bredder på tyger för quiltning

Självklart kan man använda ”vanliga” tyger till detta, men det finns också specialtyger anpassade för ändamålet.

Vanligaste bredden

Bredd på trikåtyger är någonstans mellan 140 och 160cm. Man behöver tänka till lite extra när man avgör hur mycket tyg man behöver för att få ut alla sina mönsterdelar. Har du redan ett mönster du vet att du skall sy, så får du gärna ta med det till butiken så kan vi lägga ut och se till att tyget räcker.

Vidare har vi den vanligaste bredden: 140-150cm. Här har vi den traditionella gardinbredden. Färdig gardin blir mellan 130-140cm bred om du inte väljer att dela bredden på mitten och få smalare gardinlängder på mellan 20-70cm. Här behöver du tänka på att köpa den längd din färdiga gardin skall ha, plus extra för uppläggning nertill och lösning för upphägning upp till.

De bredare tygerna

Sen de bredare tygerna på mellan 280-300cm. Dessa används främst för bredare gardiner och överkast.
Överkast så använder man tyget
Till gardiner så tänker man annorlunda än till vanlig bredd. Här låter man bredden på tyget bli längden på gardinen. På så sätt kan man skapa en gardin som är precis i den bredd man vill. I bland syr jag tex gardiner som är 7 meter breda.

Lämna ett svar