Våra nyheter och aktiviteter

– En unik tygaffär full av vackra tyger i högkvalitet för heminredning. Här finns tyger till gardiner, kuddar och möbler, från varumärken som Kinnamark, Louise Videlyck, Marimekko, Arvidssons, Berghem, Ljungbergs. I ateljen syr vi upp gardiner och kuddar, både åt dig som privatperson och åt företag.

– Nu har vi även fyllt på med trikåtyger och klädmönster.

Jag, Sarah, som driver butiken är modist, så du finner även handgjorda hattar och hårdekorationer hos oss.

AKTUELLT

Sommarkurser i Kviltning

Nybörjarkurs i lappteknik & kviltning av necessär eller väska

 

När: Måndagen den 28 juni kl 10-17 & Tisdagen den 29 juni kl 10-17 (med paus för lunch)

 

Var: Tyget på Brukstorget Varberg (Birger Svenssons Väg 16E)

 

Vem: Vi har turen att ha gästläraren Carin Enhager på plats för att lära oss grunderna i modern lapptekniksömnad. Carin har hållit flera nybörjar- och fortsättningskurser i lappteknik genom åren och har nära 30 års erfarenhet av detta. Ta en titt här på livesändningen vi gjorde tillsammans med Carin i våras. En superbra introduktion till lappteknik. https://www.instagram.com/tv/CN75ryKomea/

 

Vad: 

Dag 1: Vi kommer få lära oss att skära remsor och kvadrater av tyg som därefter sys ihop, skärs itu igen innan de sätts ihop till fina block som bildar mönster. Exempel av dessa block ser ni på bilden. Blocken kan efter kursen sättas ihop till ett så kallat albumtäcke eller en löpare.

 

Dag2: Vi kommer få lära oss att kvilta (sammanfogning av fodertyg, mellanlägg och yttertyg) och därefter påbörja sömnaden av antingen necessären eller väskan på bilden.

Internet är fullt med inspiration av olika väskor man kan sy själv och mönstret/mönstren ni kommer sy från är gratismönster.  

De allra flesta mönster som finns på marknaden är i måttenheten inch (1 inch = 2,54cm), därför undervisar Carin i inch. Hon guidar er givetvis rätt i denna måttenhet.

 

Att ta med sig:

  • ·       Symaskin
  • ·       1/4 inch-pressarfot
  • ·       Vi rekommenderar egen skärutrustning men om du inte har det så kommer det finnas 2 set att dela på (det kan bli lite köbildning). Vi säljer även skärutrustning i butiken.
  • ·       Minst 5-7 bomullstyger avsedda för lappteknik. Detta kommer finnas i butiken för er som vill handla det hos oss.
  • ·       Sybehör (trådsax, knappnålar mm)
  •         Tyg till väska/necessär, både yttertyg och foder. Dessa rekommenderas att vara i bomull. Marimekkostyger passar perfekt till detta. Även mellanlägg behövs.
  •          Vill du sy necessären behöver du även en pressarfot avsedd för dragkedja. Har du en separat övermatare till symaskinen ta med den(funkar även utan)

     

 

Inspiration: Internet är fullt med inspiration (sök på quilt) och det finns många gratismönster. 

 

Bokning: Det är begränsat antal platser, så först till kvarn. Bokning gör ni i butiken eller via mail sarah@tyget.se Du väljer själv om du vill boka in dig på en av dagarna eller bad två.

 

 

Pris: 990kr/deltagare & dag (vid bokning av båda dagarna utgår 10% rabatt på kursavgiften)

 

 

Varmt välkomna till ett unikt tillfälle till lappteknikkurs i Varberg!

 

 

Butiken har öppet som vanligt. Försöker ha dörren öppen så mycket som möjligt och torkar av och spritar ytor extra.

Nu går det även att boka privat tid i butiken utöver ordinarie öppettider. Bara smsa till 0707342026, ring 0340671177 eller maila mig sarah@tyget.se så bokar vi in din egna tid.

Det går även bra att ringa, smsa eller maila om det är något du vill beställa. Bor du i Varbergs centralort eller Bua-området, så kör vi gärna hem dina varor till din dörr.

Fyll gärna i din emailadress nedan så får du våra inspirationsbrev, där dyker upp nyheter, sytips och erbjudanden.