Mobil 5 - Tyget Södra Näs

Anno 1990

Allt har en historia och så även vi. Här berättar vi lite om både butiken och Sarahs bakgrund. 

Om Tyget

För 29år sedan starade Evy butiken Tyget Södra Näs i just Södra Näs. Efter två år blev en lokal ledig i Träslövsläge och då gick flytten dit. Där har sedan butiken funnits sedan 1992.  Butiken har blivit känd som en guldgruva för fina textilier för hemmet. 

Boas 1908 Fotograf okänd.
Boas 1908 Fotograf okänd.
Huset som Tyget ligger i byggdes 1908 av Alfred och Ester Nilsson. Alfred kom från ett långt led av handlare och drev "Boa" fram till 1965 då deras son Arne tog över. 1984 upphörde Boa.

Om Sarah

Som 5 åring sydde jag kalsonger till min lillebror på min egna symaskin. Efter det har det fortsätt i skapandets bana. Jag har utvecklat min hantverkskunskap kontinuerligt och nu senast med två års studier på Tillskärarakademien i Göteborg. Där har jag läst två år till Modist och accessoardesigner.

Sarah
Sarah

Hör gärna av dig om du undrar något, vill beställa eller har något annat intressant samarbete du skulle vilja inleda.

Hälsningar,
Sarah

Inte alla beslut är lätta. Men sen när man tänker på det en stund och låter det landa, så känns det så bra.

Några av er har säkert hört det, Boas (lokalen som tygaffären är i) kommer att rivas. Tygaffären har funnits i just denna lokal i 27 år. Det har varit ett fantastiskt ställe, men nu är det dags för något nytt. För vi vill ju inte att affären följer med huset ner i graven.... Självklart inte!

Jag har vetat om detta sedan jag tog över butiken för ett årsedan. Har aktivt sökt och funderat, hittat både bra och dåliga alternativ och i bland ändrat mig i sista sekund för att det inte kändes helt rätt. Eller insett att ett riktigt bra alternativ inte fungerat tidsmässigt just nu.

Så för bara några veckor sedan dök det upp ett erbjudande som kändes helt rätt. Känslan att: här kan butiken växa och leva länge till infann sig.
Nyfikna...????

Vid årsskiftet öppnar Tyget på Brukstorget, (www.brukstorget.se) granne med Friskis och Svettis. Känner att detta kommer bli fantastiskt bra! Gott om parkeringsplatser strax utanför dörren. Lätt att besöka butiken även med rullstol (något som varit ett stort minus i nuvarande lokal.). Granne med massa andra kreativa företag. Och en härlig lokal med underbar takhöjd.

Ser så mycket framemot detta.
Nu har vi chans att skapa en ännu härligare butik. Har ni bra ideer så får ni gärna komma med dom.

Är du sugen på att följa resan till nya lokalen?
Fyll i ditt namn och email nedan, så lovar jag att hålla dig uppdaterad.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nya lokalen bruket
Förra helgen var jag på Liberty utställning på Tjolöholms slott,
BOHEMIAN LUXURY – LIBERTY STYLE. För mig som tyg-nörd så har jag tänkt att Liberty endast är tyger. Hade sett framför mig en timmes guidad tyg-orgie Ja, jag erkänner, tyger är bland det bästa jag vet (barnen och hunden ligger dock snäppet högre upp.).

Men det visade sig att Liberty var betydligt mycket mer än "bara" tyger. Det grundades av Arthur Lasenby Liberty 1875. Inspiration hämtades från Mellanöstern och så småningom även från Arts and Crafts rörelsen. I början var det mest tyger, men det utvecklades ganska snart mer och mer på inredningssidan.

Vad har då Tjolöholms slott med Liberty att göra? Jo, byggherren på Tjolöholmsslott, Blanche Dickson, kom från England och gillade Libertys stil. Hon lät därför inreda flera av slottets rum, med möbler och design från Liberty i London. Dock var det lite krånglare då än nu att handla från butiker långt bort. Det pågick långa brevväxlingar mellan Blanche Dickson och varuhuset Liberty för att ta beslut om inredningen. Det blev även en och annan resa för båda parter. Tillslut stod det så klart och än i dag kan man uppleva miljön som skapades då.

Fick jag se något tyg undrar ni såklart...?
loading...

Så mycket vackert. Hjärnan går igång med massa tankar på engång. Och visst hade det varit kul med Liberty tyger i butiken....? Eller är det bara jag som älskar dessa tyger?

Läs hela inlägget »
Etiketter: liberty tyger

Tiden går snabbt när man har roligt...och swish så har det gått ett helt år!!!!

Kommer ihåg när det började. Jag såg en delning på Facebook om att den där underbara tygaffären som fascinerat mig så länge, var till salu. Tankarna började gro och kanske skulle det vara något för mig.
När vi byggde hus och flyttade så miste jag hela min hatt-atelje och showroom som jag hade i källaren i gamla huset. Så nu stod jag inför ett vägskäl för vad som skulle bli mitt nästa steg. Tog tre djupa andetag och kontaktade Evy och Gösta (tidigare ägarna). Sen var processen i gång. Det tog ett tag (inte varje dag man köper en tygaffär ). Men den 5 oktober 2018 var tygaffären min. Läskigt och superkul på samma gång.

Kommer ihåg första dagen jag stod själv i affären. Fick lust att springa och gömma mig så fort det kom in en ny kund Kändes som om alla ville köpa gardinskenor som skulle kapas till önskade mått eller ha avancerade råd om tyger och gardiner. Var helt genomsvettig efter första passet, men så lycklig! Direkt efter att jag stängt,så ringde Evy och frågade hur det hade gått. Kändes så skönt att jag fått chansen att ta över butiken efter en så fantastisk människa. I början var min ”fråga Evy”-lista lååååååång, och Evy svarade alltid lika tålmodigt. I bland till och med åkte ner till mig i butiken för att svara på frågor. I dag är listan inte lika lång, men en fantastisk trygghet att Evy med sin gedigna erfarenhet, finns där när jag undrar något.

Nu har det alltså redan gått ett helt år. 5 oktober firar jag och butiken 1år tillsammans!! Då blir det kalas i butiken. Kom in och fira med mig (och sött gärna en hatt på huvudet för att fira lite extra ).

Det blir dryck och snacks! Specialerbjudande, utlottning av fina priser och en trevlig stämning. Goodiebags till de 30 första. Alex Christopher K Visual Art Studio visar sin konst och säljer vykort.

Är du även sugen på ett extra erbjudande som bara gäller i butiken denna dagen (handla för 500kr och få 100kr rabatt), så klicka här.


Hoppas vi ses lördag 5 oktober 10-15.

Hälsningar,
Sarah

Läs hela inlägget »

Det där med tyg kan i bland kännas som en hel djungel. Det är olika matrial, olika grovlek och till råga på allt har tygerna olika bredder när man köper de. Varför har de det och när ska man välja vilken bredd? 

De allra vanligaste tygerna som finns i vår affär ligger på mellan 140-150cm bredd. Det ger en helt vanlig "standard" bred gardinlängd. Den färdiga längden får ett mått på cirka 130-140cm. Om du inte väljer att dela bredden på mitten och få smalare gardinlängder på mellan 65-70cm. Här behöver du tänka på att köpa den längd din färdiga gardin skall ha, plus extra för uppläggning nertill (cirka 18cm) och lösning för upphägning upp till (cirka 7 cm).
Oftast räcker även 140-150cm bredden för att göra en slät gardinkappa. I annat fall går det att skarva många av tygerna eller, om mönstret tillåter, använda tyget på andra lädden.

Vill man istället ha en gardinkappa utan skarv, så kan man göra det enklare för sig och köpa gradinkappa på metervara. Dessa är cirka 40-50 cm breda och är fållade i nederkant och oftast någon kanal eller gardinband fastsytt i överkant. Det gör det enkelt och man får en genväg till färdig gardin. Bara att välja längd på kappan och fålla kanterna och eventuellt sy på den upphängningsanordning man önskar.

Sen kommer den bredden som jag själv tycker är allra roligast. Här finns knappt några begränsningar, utan man kan skapa helt efter egna önskemål. Tygerna är mellan 280-300cm breda. Dessa används främst för bredare gardiner, dukar och överkast.
Till gardiner så tänker man annorlunda än till vanlig bredd. Här låter man bredden på tyget bli längden på gardinen. På så sätt kan man skapa en gardin som är precis i den bredd man vill. I bland syr jag tex gardiner som är 7 meter breda och i bland bara 1 meter. Meterpriset kanske ibland avskräcker, då det är hödre än för vanlig bredd. Men då skall man komma ihåg att här behöver man bara köpa den mängd meter av tyget, som man skall ha bredd på sin gardin. Till exempel så önskar du en färdig gardin som är 2 meter bred. Då behöver du bara köpa 2,1 meter av tyget (de extra 10centimetrarna är för fåll).
Till överkast så får man helt enkelt tänka till så att man använder tyget på smartaste sätt. Då kan man tänka att bredden på tyget går från huvudända till fotända. och sen väljer man längden på tyget utifrån hur bred säng man har.

Bredd på trikåtyger är någonstans mellan 120 och 140cm. Man behöver tänka till lite extra när man avgör hur mycket tyg man behöver för att få ut alla sina mönsterdelar. Har du redan ett mönster du vet att du skall sy, så får du gärna ta med det till butiken så kan vi lägga ut och se till att tyget räcker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tyg

När man tillverkar hattar så kan man använda många olika material. De basmaterial/bashattar som man använder, och som man bedöms utifrån när man tar sitt gesällprov, är följande:

Utöver det så tillverkar modister även höghattar, men på ett annat sätt en hattmakarna. Dessa kan man då tillverka på olika sätt. Jag tillverkar oftast mina hattar i en stomme av rullbock som jag sedan klär med det tyg som hatten slutligen skall ha.

Coiffer och hårdekorationer gör jag oftast i stråmaterial och filt, med pärlor och knappar som dekorationer.

Läs hela inlägget »

0340-671177
sarah@tyget.se

Storgatan 11, Träslövsläge