Mobil 5 - Tyget Södra Näs

Anno 1990

Allt har en historia och så även vi. Här berättar vi lite om både butiken och Sarahs bakgrund. 

Om Tyget

För 29år sedan starade Evy butiken Tyget Södra Näs i just Södra Näs. Efter två år blev en lokal ledig i Träslövsläge och då gick flytten dit. Där har sedan butiken funnits sedan 1992.  Butiken har blivit känd som en guldgruva för fina textilier för hemmet. 

Boas 1908 Fotograf okänd.
Boas 1908 Fotograf okänd.
Huset som Tyget ligger i byggdes 1908 av Alfred och Ester Nilsson. Alfred kom från ett långt led av handlare och drev "Boa" farm till 1965 då deras son Arne tog över. 1984 upphörde Boa.

Om Sarah

Som 5 åring sydde jag kalsonger till min lillebror på min egna symaskin. Efter det har det fortsätt i skapandets bana. Jag har utvecklat min hantverkskunskap kontinuerligt och nu senast med två års studier på Tillskärarakademien i Göteborg. Där har jag läst två år till Modist och accessoardesigner.

Sarah
Sarah

Hör gärna av dig om du undrar något, vill beställa eller har något annat intressant samarbete du skulle vilja inleda.

Hälsningar,
Sarah

Det där med tyg kan i bland kännas som en hel djungel. Det är olika matrial, olika grovlek och till råga på allt har tygerna olika bredder när man köper de. Varför har de det och när ska man välja vilken bredd? 

De allra vanligaste tygerna som finns i vår affär ligger på mellan 140-150cm bredd. Det ger en helt vanlig "standard" bred gardinlängd. Den färdiga längden får ett mått på cirka 130-140cm. Om du inte väljer att dela bredden på mitten och få smalare gardinlängder på mellan 65-70cm. Här behöver du tänka på att köpa den längd din färdiga gardin skall ha, plus extra för uppläggning nertill (cirka 18cm) och lösning för upphägning upp till (cirka 7 cm).
Oftast räcker även 140-150cm bredden för att göra en slät gardinkappa. I annat fall går det att skarva många av tygerna eller, om mönstret tillåter, använda tyget på andra lädden.

Vill man istället ha en gardinkappa utan skarv, så kan man göra det enklare för sig och köpa gradinkappa på metervara. Dessa är cirka 40-50 cm breda och är fållade i nederkant och oftast någon kanal eller gardinband fastsytt i överkant. Det gör det enkelt och man får en genväg till färdig gardin. Bara att välja längd på kappan och fålla kanterna och eventuellt sy på den upphängningsanordning man önskar.

Sen kommer den bredden som jag själv tycker är allra roligast. Här finns knappt några begränsningar, utan man kan skapa helt efter egna önskemål. Tygerna är mellan 280-300cm breda. Dessa används främst för bredare gardiner, dukar och överkast.
Till gardiner så tänker man annorlunda än till vanlig bredd. Här låter man bredden på tyget bli längden på gardinen. På så sätt kan man skapa en gardin som är precis i den bredd man vill. I bland syr jag tex gardiner som är 7 meter breda och i bland bara 1 meter. Meterpriset kanske ibland avskräcker, då det är hödre än för vanlig bredd. Men då skall man komma ihåg att här behöver man bara köpa den mängd meter av tyget, som man skall ha bredd på sin gardin. Till exempel så önskar du en färdig gardin som är 2 meter bred. Då behöver du bara köpa 2,1 meter av tyget (de extra 10centimetrarna är för fåll).
Till överkast så får man helt enkelt tänka till så att man använder tyget på smartaste sätt. Då kan man tänka att bredden på tyget går från huvudända till fotända. och sen väljer man längden på tyget utifrån hur bred säng man har.

Bredd på trikåtyger är någonstans mellan 120 och 140cm. Man behöver tänka till lite extra när man avgör hur mycket tyg man behöver för att få ut alla sina mönsterdelar. Har du redan ett mönster du vet att du skall sy, så får du gärna ta med det till butiken så kan vi lägga ut och se till att tyget räcker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tyg

När man tillverkar hattar så kan man använda många olika material. De basmaterial/bashattar som man använder, och som man bedöms utifrån när man tar sitt gesällprov, är följande:

Utöver det så tillverkar modister även höghattar, men på ett annat sätt en hattmakarna. Dessa kan man då tillverka på olika sätt. Jag tillverkar oftast mina hattar i en stomme av rullbock som jag sedan klär med det tyg som hatten slutligen skall ha.

Coiffer och hårdekorationer gör jag oftast i stråmaterial och filt, med pärlor och knappar som dekorationer.

Läs hela inlägget »

0340-671177
sarah@tyget.se

Storgatan 11, Träslövsläge