TYPSNITT Tyget.se mörk

Varför kostar hatten och hur tillverkas den?

Jag som tillverkar hattarna är modist, har gått två år på Tillskärarakademiens modist och accessoarutbildning i Göteborg och innehar gesällbrev inom modistyrket. Detta leder till att jag tillverkar hattarna utifrån ett hantverksmässigtsätt, dvs hattarna tillverkas i dag på samma sätt som när din mormorsmodist tillverkade hattar för många år sedan. Det är bra grundmaterial i hattarna från Mia som är hattgrossist strax utanför Göteborg. Hon tar in hattmaterial av högkvalitet.

För att tillverka en filthatt, så används ett grundmaterial tillverkat av hårfilt, oftast från kaninhår. I grova drag går det sedan till på följande sätt:
På en gammal kaffepetter värms vatten upp till ånga. Materialet ångas så att det blir varmt, fuktigt och formbart. Sedan formas det runt en hattstock i trä. Där får det sedan stå och torka i cirka ett till två dygn. Efter det appreteras hatten. Man kan likna appretur vid ett slags lack. Det hjälper hatten att hålla sin form. Oftast gör man hatten i två delar. Kulle och brätte för sig, som sedan sys ihop. Runt kanten på brättet syr man fast en karkastråd (tygklädd ståltråd) eller pianotråd. Efter det kantas brätteskanten med ett ripsband i bomull. Inuti hatten sys ett ripsband fast för att göra den skönare att ha på sig och för att skydda hatten från smink och smuts. Dekoration tillverkas och fästes på hatten och man avslutar sedan med att borsta hela hatten så att ytan blir fin.

Som ni förstår tar det sin tid att tillverka en hatt. Det är många timmar sömnad och annat arbete som ligger bakom. En hatt tar cirka 8timmar att tillverka. Kostnaden för material för en hatt ligger på mellan 400-500kr. Utöver det har företaget övriga kostnader för hemsida, marknadsföring, lokal mm.

Hittade en bra och enkel text någonstans på internet som förklarar det på ett kort och bra sätt (vet tyvärr inte källan för texten):

När du handlar konsthantverk tänker du då på?

  • Att ett konsthantverk är unikt och personen som tillverkat det troligen lagt mycket hjärta och själ i det den har skapat.
  • Att om du betalar 1000kr för något, så går 200kr till staten i form av moms, 400kr betalas in i skatt och socialaavgifter och resterande 400kr går åt till material, lokal, el, verktyg, frakter och lön mm.
  • Att genom att köpa unikt hantverk stöder du ett företag där en enskild individ betalar in mer än någon av er andra i skatter, trots att de oftast inte tjänar en tredjedel så mycket!
  • Att genom hantverk och konsthantverk bevarar vi en kultur som annars skulle dö ut pga den konkurrens masstillverkningen innebär!
Välj hantverk! Välj unikt! Välj MIG!