Publicerad den Lämna en kommentar

Trender 2022

Tycker alltid det är kul med ett nytt år. Ett nytt blad att fylla med saker, tankar och intentioner.  Välja vilka godbitar från förra året jag vill ta med mig in i det nya. För mig personligen handlar det oftast om ett förhållningssätt och tankar, mer än nya saker. Men visst är det så att varje år får sina trender. Vissa av de kan vi förutspå och vissa poppar upp som popcorn från ingenstans. Men en liten trendspaning för detta nya år måste jag ändå försöka mig på.

Färger

När jag har spanat trender för 2022 så är det fortfarande en neutral jordnära bas som är trenden. Detta är en trend som kom i spåret av pandemin och som håller i sig. Det är både en bra bas i inredningen och ger ett lugn och en trygghet. 

För oss med textilintresse kan detta ge oss två fantastiska valmöjligheter. Vi har vår inredning den kan vi välja att ha i neutrala jordfärger. Sen kan vi lägga på övriga trendfärger i gardiner och kuddar. Eller så gillar vi det lugna ännu mer och väljer gardiner även de i neutrala färger och satsar sen på färgklickar i kuddar och plädar.

Jo, för nu har vi den lugna basen, men det roliga är att det faktiskt kommer in allt mer färg. Gärna som starka accentfärger. Inspiration hämtas från 80 & 90-talet (och till viss del även från 70-talet). Färger som spås bli populära 2022 är grönt, blått, lila (gärna syrenlila) och pastelliga färger. Jag älskar färg och tycker detta är riktigt kul!

Struktur och material

Det är mycket mjuka material som gäller. På kuddar är till exempel sammet, fuskpäls och bouclé helt rätt. Även kviltade- och lapptekniks-produkter kommer starkt. (tur för oss som gick dessa kurser när vi hade dom i somras )

Mönster

Det blir alltmer småmönstrat som kommer och även randigt. Men bäst av allt tycker jag är, att lappteknik börjar bli riktigt trendigt. Speciellt tekniker hämtade från Japan, så som Boro och Sashiko. Skriver mer om dessa två tekniker i nästa veckas inlägg. Som det i mitt tycke alltid borde ha varit, så har det äntligen blivit trendigt att laga saker.

Det personliga

Sen fastnade jag för uttrycket: Statement inredning. Att vi går helt utanför trender och skapar något riktigt personligt och som sticker ut. Det är här jag tänker att vi ska vara noga med att det är för vår egen skull. Att det är något vi gillar och vill ha. Jag har till exempel min atelje hemma, där jag inte tar hänsyn till någon annan i min familj utan bara utgår ifrån vad jag blir glad och kreativ av. Kanske har du ett stort hästintresse och vill låta det skina igenom i någon del i ditt hem, eller så är veteranbilar, musik, katter eller något helt annat ditt stora intresse. Våga låta det få plats!

Vad är den viktigaste trenden 2022?

Hållbarht och att vi trivs i våra egna hem, tycker jag är det allra viktigaste. Med andra ord gäller det att hitta sin egen trend. Var i livet och i sinnesstämning befinner du sig just nu. Vad gillar du och hur vill du ha det runt omkring dig? Hållbarhet är något vi behöver tänka på allt mer och i det tycker jag det ligger att just gå in i sig själv. Se vad du gillar och trivs med. Satsa på kvalitet och utifrån det kunna använda sakerna under långtid, både för att de håller länge och för att DU gillar det.

Nedan kan du se mitt videoklipp där jag prata om just trender.

Lämna ett svar