Publicerad den Lämna en kommentar

Hur långt ifrån väggen ska man ha gardinstången?

Jag förespråkar för det mesta att sätta i taket.

Har man inget annat som sticker ut (fönstren är in i väggen), 5-7 cm utifrån väggen är bra riktlinje

Beror också på vilken typ av gardin man har. Har man vanlig gardin med fingerkrok, kommer gardinen hänga på rumssidan om skenan och behöver ingen plats bakom skenan, räcker med 5 cm

Har man wavegardiner som hänger under skenan, får man ta hänsyn till hur stora vågor man har gjort så de inte krockar in i väggen bakom skenan. Då kanske man får utöka till 10 cm från väggen.

Ibland kanske man har en fönsterbräda som sticker ut ganska långt. Då kanske man får kompromissa. Gör det nåt om gardinen lutar sig lite mot fönsterbrädan? Eller vill man att gardinen hänger helt rakt? Det är en smaksak!

Då kanske man måste sätta gardinen 20 cm från väggen. Men då kommer man från sidan få ett mindre snyggt avstånd. Då får man sätta en retur på sin gardin, som en böj som går in så att gardinen böjer med in och döljer glappet. Både för att det ska se estetiskt snyggt ut och inte släppa in ljus och sånt.

Har man istället en gardinkappa och inga andra saker i vägen (handtag), välj ett litet fäste och bara bygga ut ca 3 cm så att gardinen kommer så nära väggen som möjligt. Blir oftast snyggast.

Lämna ett svar