Publicerad den Lämna en kommentar

Ta hand om gardiner

Hur du skall ta hand om dina gardiner beror givetvis på vilket material det är. Men som grundregel bör man undvika att tvätta så långt det är möjligt. Det gynnar gardinens livslängd, samt miljön. Gör i första hand dessa 3 steg:

Vädra

Vädra därför i första hand dina gardiner för att de skall kännas fräschare.

Tvätta bara fläcken

Gör en punktinsats om det kommit en fläck på gardinen. Prova först på baksidan av gardinen, tex nere i fållen. Så att den rengöringsprodukt du tänkt välja, fungerar på just ditt gardintyg. Ev kan en liten våtservett fungera fint för snabb och enkel fläckborttagning. Galltvål är annars en riktig favorit hos mig.

Dammsug

Är gardinen dammig så kan du dammsuga av den med lämpligt munstycke på din dammsugare.

Med dessa tre punkter bör du klara dig riktigt långt och tvätt bör ses som en nödlösning.

Fler tips

Tycker du ändå att gardinen behöver tvättas så gör på följande sätt (eller lämna in på kemtvätt):

Se till att plocka bort fingerkrok, snäckor och tyngder mm. Så att det endast är tyget du tvättar. Sen utgår du ifrån vilket material det är i gardinen.

Linne

Lägg gardinerna i blöt i ljummet vatten cirka 20 min innan tvätt. Detta för att minska veck och få med extra vatten in i tvättmaskinen. Man vill nämligen ha så mycket vatten som möjligt i maskinen när man tvättar gardiner, så att det finns gott om plats för gardinerna att röra sig på. Så tvärtemot hur man brukar tänka, så ska du här ha så lite tvätt som möjligt i maskinen och så mycket vatten det går. 40grader rekommenderas och sen så lite centrifugering som möjligt. Häng sedan gardinen på tork. Innan det har torkat helt så är det viktigt att du stryker/manglar och sträcker linnegardinen.

Bomull

In i tvättmaskinen och även här gärna gott om plats för gardinen. 40-60grader. Var noga när du hänger upp dom på tork för att få de så släta som möjligt. Stryk på gardinen när den fortfarande är lätt fuktig.

Polyester

40grader rekommenderas. Gärna även här lite lägre centrifugering och låt sen hängtorka. Har du tur så behöver du inte stryka så mycket här om du skakar och är noga när du hänger gardinerna på tork.

Marimekko

Har du gardiner sydda av Marimekkotyg så är det viktigt att alltid tvätta dom i 60grader, om du behöver tvätta dom. I annat fall finns det risk att färgen blöder och mönstren inte blir lika fina. Så där krävs 60grader för att hålla färgen bra.

Lämna ett svar