Publicerad den Lämna en kommentar

Materialval till gardiner

Oftast kommer människor in till oss i butiken och vill ha linnegardiner. Och visst är det väldigt vackert med linne och tanken på att det är ett naturmaterial gör att det känns extra lockande. Men innan man gör ett materialval så kan det vara bra att tänka till på följande punkter:

  • Kommer gardinen utsättas för mycket solljus?
  • Skall gardinen hänga inomhus eller utomhus?
  • Gillar jag skrynkliga gardiner/alternativt att stryka ofta?
  • Vilken bredd vill jag ha på min färdiga gardin?
  • Vill jag använda ett material som går att återbruka?
  • Behöver gardinen skärma av ljus eller ej?

Naturmaterial bleks snabbare

Det man kan ha i åtanke är att naturmaterial bleks snabbare i solen än konstfiber. Så ska gardinen hänga i ett fönster där solen ligger på mycket så kan det vara bra med ett gardintyg i polyester. Alternativt att fodra gardinen för att skydda den från blekning.

Oftast har man ju gardiner inomhus, men det är också riktigt fint att ha gardiner ute eller på balkongen. Då behöver man tänka på att ha ett tyg som klarar av UV-ljus, vilket annars bryter ner tygfibrerna. Det behöver även vara ett tyg som klarar av fukt. Så till exempel dralon är ett bra tygval här.

Skrynkligt tyg

Det jag skrev precis i början, om att välja linnegardiner. Har man otvättad linne så behöver man tänka på att det lätt blir skrynkligt. Alternativt om man väljer tvättat lin, då behöver man gilla den skrynkliga strukturen. Ett alternativ är annars att välja ett tyg som är ca 30%lin och 70% polyester. Då får man linets utseende, men ett tyg som inte blir lika skrynkligt.

Bredd på tyget

Det finns tyger med olika bredd. Främst uppdelat i två bredder ca 140cm och ca 280cm (läs mer om bredder på tyger här ”länk till blogginlägg om bredder”). Här behöver du tänka till hur bred din färdiga gardin behöver vara och välja tyg utifrån det.

Hållbara tyger

Hållbarhet blir allt viktigare att ha med i tanken i alla konsumtionsval vi gör. I dagsläget har vi kommit ganska långt med att kunna återanvända polyesterfiber och skapa nya tyger och produkter av det. Medan vi inte kommit lika långt med återvinning av naturfiber. Så med det i åtanke är polyester ett bra val av material och då gärna återvunnen polyester.

Ska gardinen skärma av ljus?

Ett sista beslut att ha i åtanke; ska gardinerna skärma av mycket ljus. Ska de tillexempel hjälpa till att göra det mörkt i ett sovrum? Ja, då behöver man titta på tyger som är så kallade Blackout och dimout-tyger. Det vill säga tyger som är särskilt tillverkade för att blockera ljus.

Tips! Använd ficklampan i mobilen och lägga bakom tyget för att få en uppfattning om hur mkt ljus olika tyger släpper igenom. Och tänk på att man behöver ha avstånd på sidan av fönstret eller att det kan sitta inuti fönstret, så att inte ljuset sipprar emellan.

Black-out släpper inte igenom överhuvudtaget medan dimout lyser igenom, varierar beroende på ljust/mörkt tyg. Sammetstyger är också bra som mörkläggning och plisségardiner kan man sätta ut i fönstret, de är inte mörkläggande, men är som ett dragspel som man sätter i fönstret och man kan gömma dem bakom en enkel gardinkappa.

Lämna ett svar